Sztućce ze stali nierdzewnej, srebrne, platerowane ?
Może się zakręcić w głowie? Wprawdzie w naszym sklepie internetowym jeszcze nie zostały wprowadzone wszystkie wzory sztućców ale można pytać o wzory takich producentów jak, Hefra, Gerlach, Gerpol, Ambition.
Aluminiowych sztućców NIE MAMY
Wybór sztućców nie jest tak oczywistą sprawą, a każdy materiał, czy jest to stal nierdzewna, czy srebro ma swoje wady i zalety.
Na „CZARNEJ LIŚCIE” umieszczamy aluminiowe sztućce
Były one popularne w PRL. Aluminiowe sztućce są owszem tanie i bardzo lekkie ale posiadają szereg wad, tj. łatwo się niszczą, odkształcają i mogą być szkodliwe dla zdrowia. Z aluminiowych sztućców lepiej nie korzystać podczas jedzenia kwaśnych lub alkalicznych produktów, ponieważ mogą uwalniać wtedy niezdrowe związki chemiczne. Unikajmy więc używania aluminiowych sztućców do potraw z octem, nabiałem (np. mlekiem) czy kwaśnymi owocami (np. jagodami).
Sztućce ze stali nierdzewnej
Wykonane są ze stopu żelaza, węgla, chromu i niklu. Od proporcji chromu i niklu zależy wytrzymałość i jakość wykonanych ze stali nierdzewnej produktów. Najczęściej proporcje sztućców stali nierdzewnej wynoszą 18/10, czyli 18% chromu i 10% niklu. Niestety, nikiel jest pierwiastkiem, który może uczulać, dlatego alergicy, chcąc kupić sztućce ze stali nierdzewnej, powinni wybrać te oznaczone 18/0, a więc bez dodatku niklu. Wykazują się dużą odpornością na korozje, wysokie temperatury i kwasy. Niektóre modele sztućców ze stali nierdzewnej pokryte są powłoką PVD, dzięki czemu są nie tylko wytrzymałe, ale mogą przybierać różne kolory.
Sztućce srebrne
To kwintesencja elegancji, dobrobytu i stylu. Im wyższa próba, tym sztućce będą trwalsze i mniej podatne na przecieranie i zniszczenia. Najlepiej wybrać sztućce srebrne próby 925. O srebrne sztućce należy dbać, ponieważ zaniedbane mogą czarnieć i wyglądać bardzo nieestetycznie. Niestety, srebrnych sztućców nie wolno myć w zmywarce, ani jeść nimi jajek, majonezu czy ryb morskich. Srebro bardzo źle reaguje na związki siarki. Przeciwnicy srebrnych sztućców krytykują je za ich ciężar, nieporęczność i wysoką cenę. Natomiast miłośnicy srebrnej zastawy zwracają uwagę na bakteriobójcze i grzybobójcze właściwości srebra. Według badaczy zamieszanie zupy srebrną łyżką lub chochlą może przedłużyć jej świeżość.
Sztućce platerowane
Nazywane czasem posrebrzanymi do złudzenia przypominają swoich drogich i ciężkich kuzynów. Plater to pokrywanie metalowych powierzchni warstwą srebra lub złota. Platerowane sztućce to świetna alternatywa dla srebrnych modeli, są lżejsze, wygodniejsze w użyciu i tańsze. Sztućce platerowane górują nad srebrnymi również pod względem odporności na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Mimo różnic wciąż pokrywa je srebrna powłoka, a to oznacza, że powinniśmy dbać o nie jak o sztućce z czystego srebra, a więc nie myć w zmywarce, przechowywać w ciemnym i suchym pojemniku i czyścić co jakiś czas specjalnym środkiem.Tytanowe sztućce do złudzenia przypominają te ze stali nierdzewnej, jednak tytan jest stopem bardziej wytrzymałym i lżejszym niż stal. Najczęściej z tytanu produkuje się sztućce turystyczne, które muszą być solidne i poręczne. Tytanowe sztućce to inwestycja na lata, dlatego jeżeli zależy nam na praktycznie niezniszczalnych sztućcach, warto rozważyć zakup modeli z tytanu.