talerze

Talerze

To nie tylko te płaskie i głębokie. Choć one właśnie stanowią podstawę wyposażenia każdej kuchni. Jakie talerze jeszcze warto kupić? Te do serwowania ciast, przekąsek, owoców i świątecznych potraw. Warto poznać różne rodzaje talerzy w gastronomii, by w jak najlepszym stylu podawać posiłki dla domowników i dla zaproszonych gości.
Talerze kuchenne możemy podzielić również ze względu na ich zastosowanie. Biorąc pod uwagę ich przeznaczenie, możemy wymienić takie rodzaje talerzy w gastronomii jak te przeznaczone do dań głównych, zup, deserów, przekąsek, a także takie typowo dekoracyjne i pod filiżankę.

Talerze porcelanowe

Warto wiedzieć, że porcelana jest jednym z rodzajów ceramiki, ale tym najszlachetniejszym, ponadczasowym i zdecydowanie droższym od pozostałych. Wytwarzana jest z glinki kaolinowej, skalenia oraz kwarcu i wypalana w bardzo wysokich temperaturach, dzięki czemu cechuje się wytrzymałością i wysoką odpornością na wilgoć. Jeśli zależy nam na naczyniach śnieżnobiałych, to szukać ich musimy właśnie wśród przeświecających wyrobów porcelanowych. Fajans czy porcelit, czyli inne rodzaje ceramiki, nie będą już zachwycać taką bielą, są szarawe.

Talerze ceramiczne

Wytwarzane z nieco gorszych jakościowo surowców, przez co cechują się mniejszą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i większą kruchością. Jak już wcześniej wspominałam, wśród takich talerzy ceramicznych trudno znaleźć śnieżnobiałe naczynia. Kolor biały będzie tu zawsze nieco „zanieczyszczony”, stąd też szarawy. Na pierwszy rzut oka może nie być to widoczne, ponieważ naczynia ceramiczne pokrywa się białym lub kolorowym szkliwem. Czasami ma to swój urok. Dla przykładu weźmy chociażby talerze Bolesławiec, zdobione pięknymi wzorami. Kremowa barwa ceramiki doskonale współgra z ludowymi motywami – nie potrzeba tu eleganckiej porcelany, ale tradycyjnego, folkowego charakteru. Oprócz jasnych naczyń możemy oczywiście zdecydować się na te kolorowe – pastelowe, szare, brązowe, zdobione wzorami.

Wyświetlanie 1–16 z 57 wyników