sztućce

Sztućce ze stali nierdzewnej, srebrne, platerowane ? Może się zakręcić w głowie?

Sztućce ze stali nierdzewnej wykonane są ze stopu żelaza, węgla, chromu i niklu. Od proporcji chromu i niklu zależy wytrzymałość i jakość wykonanych ze stali nierdzewnej produktów. Najczęściej proporcje sztućców stali nierdzewnej wynoszą 18/10, czyli 18% chromu i 10% niklu. Niestety, nikiel jest pierwiastkiem, który może uczulać, dlatego alergicy, chcąc kupić sztućce ze stali nierdzewnej, powinni wybrać te oznaczone 18/0, a więc bez dodatku niklu. Wykazują się dużą odpornością na korozje, wysokie temperatury i kwasy. Niektóre modele sztućców ze stali nierdzewnej pokryte są powłoką PVD, dzięki czemu są nie tylko wytrzymałe, ale mogą przybierać różne kolory.
Sztućce srebrne to kwintesencja elegancji, dobrobytu i stylu. Im wyższa próba, tym sztućce będą trwalsze i mniej podatne na przecieranie i zniszczenia. Najlepiej wybrać sztućce srebrne próby 925. O srebrne sztućce należy dbać, ponieważ zaniedbane mogą czarnieć i wyglądać bardzo nieestetycznie. Niestety, srebrnych sztućców nie wolno myć w zmywarce, ani jeść nimi jajek, majonezu czy ryb morskich. Srebro bardzo źle reaguje na związki siarki. Przeciwnicy srebrnych sztućców krytykują je za ich ciężar, nieporęczność i wysoką cenę. Natomiast miłośnicy srebrnej zastawy zwracają uwagę na bakteriobójcze i grzybobójcze właściwości srebra. Według badaczy zamieszanie zupy srebrną łyżką lub chochlą może przedłużyć jej świeżość.