półmiski

Półmisek

to tradycyjna część stołowej zastawy. Zwykle ma okrągły lub owalny kształt, zależny od przeznaczenia naczynia. Ryby i pieczony drób podaje się na przykład na dłuższych niż zwykłe półmiskach. Wędliny i sery można ułożyć natomiast na okrągłych naczyniach.
Półmisek jest naczyniem, które łączy w sobie cechy miski i talerza. Jest od nich jednak większy, a jego zasadniczą funkcją jest serwowanie potraw na stół. Do tego celu mogą służyć oczywiście również miski i talerze, jednak półmisek jest od nich znacznie wygodniejszy, a dodatkowo umożliwia ładną prezentację potraw. Warto wprowadzić takie rozwiązanie na spotkaniach towarzyskich i zrezygnować z podawania gościom wcześniej przygotowanych porcji. Półmisek daje im możliwość nałożenia takiej ilości jedzenia, na jaką w danym momencie mają ochotę.

Wyświetlanie 1–16 z 69 wyników