maselnice i jajeczniki

Maselnice

to naczynie, które z biegiem czasu przeszło w zapomnienie. Kiedyś jednak nie mogło jej zabraknąć w żadnej polskiej kuchni. W czasach, gdy nie każdy mógł pozwolić sobie na luksus posiadania lodówki, to właśnie maselnica chroniła kostkę masła przed rosnącą temperaturą i nieuniknionym topieniem. Dzisiaj naczynie to pełni przede wszystkim funkcję dekoracyjną. Dzisiaj jest to jeden z podstawowych, tradycyjnych elementów zastawy stołowej. Maselnica służy do efektownego, eleganckiego zaserwowania masła na stole. Jednocześnie jest wspaniałą ozdobą, dopełnieniem aranżacji, zarówno na co dzień, jak i na bardziej eleganckie, wymagające uroczystości. Oferujemy różne wzory i kolory, te produkty pasować więc będą do zastawy stołowej tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Do wyboru są bowiem maselnice zdobione – np. wzorem kwitowym, jak i gładkie, jednokolorowe.

 Jajeczniki

Jajko na twardo czy na miękko? Do tego wykorzystamy podstawkę z wgłębieniem do jajka, które utrzymuje je w pozycji pionowej oraz  zabezpiecza je przed upadkiem ze stołu.