czajniki, imbryki, dzbanki i podgrzewcze

Czajnik, czyli dzbanek do herbaty

Czajnik ma zazwyczaj formę geometryczną. Jest w kształcie kuli bądź cylindra. Dzięki temu możemy precyzyjnie określić, ile wody potrzebujemy do zaparzenia naparu z liści herbaty.

Standardowym rozmiarem czajnika jest objętość równa jednemu litrowi. Istnieją większe lub mniejsze modele, jednak do codziennego użytku taka wielkość jest odpowiednia. Gdy organizujemy większe imprezy, zawsze możemy się zaopatrzyć w kilka egzemplarzy. Herbatę przygotowuje się w jednej czwartej, połowie lub dwóch trzecich pojemności naczynia.

W zależności od rodzaju liści które mamy w domu, w inny sposób przygotowuje się napary. Czarną herbatę powinno się zalewać wrzątkiem. Natomiast delikatniejsze liście, nie potrzebują tak wysokich temperatur. Herbata biała ma najprzyjemniejszy smak, gdy temperatura wody osiągnie 85 °C, natomiast zielona preferuje przedział między 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Pamiętaj, aby wyciągnąć koszyczek z liśćmi po 3 do 7 minut, aby wywar nie był zbyt cierpki.

Imbryk, czyli dzbanek do kawy

Imbryki są wyższe i bardziej zdobne niż dzbanki do herbaty. Ma to swoje podstawy w tym, że kawa kiedyś była dużo droższa niż herbata i nie każdego było stać, aby ją podawać. Dzbanki na kawę stanowiły wizytówkę domu, podczas relaksujących spotkań przy kawie z najbliższymi.

Również kawę zaleca się przygotowywać w jednej czwartej, połowie lub dwóch trzecich pojemności naczynia. Taka pojemność ułatwia jej serwowanie. W praktyce oznacza to nierozlewanie napojem po stole i gościach.